Vaccinari

Ce este vaccinul?

Vaccin

ul este un preparat biologic cu proprietati antigenice, care declanseaza raspunsul imun. Cu alte cuvinte, vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen – atenuat sau inactivat – in urma caruia se formeaza anticorpi spec

ifici, care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.
Cand trebuie vaccinat un pui de animal?

La nastere, micutul nu este imun la boli. Totusi el a primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru. Insa de aceasta sursa va fi privat dupa 24-48 de ore. Puiul este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata. La fel cum o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a acestuia. Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina prin vaccinare pentru stimularea imunitatii.

Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie. Este acea perioada in care anticorpii materni sunt la un nivel scazut, astfel incat sa nu blocheze vaccinul.

La caini si pisici, primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, in cazul iepurilor – la 6 saptamani, al dihorilor – la 8 saptamani, iar caii si poneii trebuie vaccinati la 4-5 saptamani.

Porcusorii de guinea sau hamsterii nu trebuie vaccinati.

Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin animalul sa nu vina in contact cu alti semeni ori sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.

Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.

Vaccinul nu produce imunitatea imediat. Este nevoie de o perioada de timp – de la cateva zile pana la cateva saptamani – pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, anticorpii sa raspunda, iar sistemul imun sa memoreze.

 
Va asiguram consiliere profesionala in alegerea vaccinului potrivit prietenului tau necuvantator.