Cosmetica canina

Tunderea blanii face parte din procesul de ingrijire a cainelui. Cainii cu blana lunga pot fi tunsi in timpul verii, dar nu trebuie indepartata toata blana deoarece are un rol important in tinerea caldurii la distanta. De asemenea, nu este bine sa il tundeti de tot pentru ca atunci exista riscul aparitiei arsurilor termice de la razele solare sau ale diverselor iritatii la nivelul pielii.

Va doriti un caine curat, sanatos si fericit? O vizita la un salon de înfrumusetare canina va poate ajuta în acest sens. Spalatul, coafatul si în unele cazuri tunsul sunt doar cateva dintre serviciile de care se pot bucura cainii dumneavoastra în zilele toride de vara.

Devine o necesitate atunci cand starea blanitei unui animal este precara. O blanita încalcita va deveni o adevarata problema, deoarece aceasta mentine caldura si umiditatea cauzand iritatii, roseata pielii si va emana un miros neplacut.

Această întrebare poate fi discutată pe larg, dar până la urmă acest lucru este decis în funcție de părerea fiecărui posesor de câine în parte. Până la urmă, nu toți câinii cu blană lungă au un substrat de păr suficient de gros care să le țină de cald iarna, și nu toți câinii cu blană scurtă răcesc în sezonul rece.

În general, câinii cu blana scurtă cu substrat subțire de păr și cu un strat prea mic de grăsime subcutanată au nevoie de îmbrăcăminte special pentru a le ține de cald în anotimpul rece. Aici inludem rase ca doberman, dalmațienii sau Greyhound. Hainutele pentru caini sunt special recomandate pentru câinii mici și cei bătrâni pe timpul celor mai reci și umede luni de iarnă.

Prin tunsoare se elima totodata si corpurile straine cum ar fi scaietii, betisoare, spicurile etc. În functie de rasa, dimensiunea si temperamentul animalului, tunsul se efectueaza cu masina de tuns, foarfeca sau ambele. Tunsul vine obligatoriu într-un pachet cu spalare pentru ca la final aspectul animalului sa fie unul perfect, sa se îndeparteze resturile de blanita rezultate din tuns si totodata pentru a se vedea un rezultat clar al operatiunii.

  • toaletarea blanii catelului se poate face cu mai mare usurinta
  • încalcirea parului nu va mai fi o problema
  • cateii pot fi protejati mult mai bine parazitii externi, fiind vizibili
  • prevenim aparitia ciuperciilor pe piele, ce apar atunci cand blana e crescuta si neîngrijita
  • cainiilor carora le place apa le va fi mai usor sa se usuce
  • pentru a reduce naparlirea prin casa a parului nedorit
  • pentru a obtine o infatisare cat mai estetica a cainelui, mai ales la rasele care au un anumit standard referitor la aspectul blanii
Ca in orice actiune pe care dorim sa o desfasuram la nivelul corpului animalului, care nu e o deprindere naturala a lui, animalul trebuie acomodat de cat mai devreme posibil sa stea cuminte si sa accepte tot ceea ce noi dorim sa îi facem.

Pe timpul verii si cateii sufera din cauza caldurii. Principala cauza a “suferintei” acestora o reprezinta blana deasa si, adeseori, lunga.

Cea mai buna solutie pentru a-ti face fericit catel pe timpul anotimpului cald este sa ii tunzi blana.

Cainii nu transpira prin porii pielii, asa cum fac oamenii. Principala lor metoda de racorire este cand scot limba afara.

Aerul este inspirat mai rapid astfel, iar corpul cainelui se racoreste mult mai usor, prin expirarea apei. Totusi, acest fel de racorire nu este la fel de eficient precum transpiratie, de aceea cainii sufera foarte tare din cauza caldurii. Animalele pot expira cantitati mari de apa cand e cald afara, de accea trebuie sa aiba mereu la discretie apa rece si proaspata, pentru a evita deshidratarea.

Vara petrecem mai mult timp in exterior, si animalul nostru de companie ne insoteste mai des. Sa iti tunzi catelul este cea mai buna decizie pe care poti sa o iei pentru a-l ajuta sa se racoreasca mult mai usor. Cei mai fericiti vor fi cateii cu par lung.

Catelul poate fi tuns la un cabinet veterinar sau chiar acasa, dar iti trebuie multa indemanare, atentie si rabdare. Blana va fi tunsa scurt, de 1-2 cm, nu rasa. Parul ramas va proteza pielea catelului de arsurile solare, dar ii va permite sa se simta mult mai racorit.

Dupa ce a fost tuns, catelul va zburda de fericire si iti va multumi cum stie el pentru ca l-ai ajutat sa se racoreasca. E posbil chiar ca animalul tau de companie sa se simta rusinat de felul in care arata si va incerca sa se ascunda. Sentimentul de rusine va disparea in cateva zile sau chiar ore, dupa ce va descoperi cat de bine ii e fara blana.

Dr. Tomescu Andreea recomanda ca blana animalului sa fie tunsa pe tot parcursul anului, iar majoritatea cainilor au nevoie de o tunsoare la fiecare 5-10 saptamani.

Dr. Tomescu Andreea