Rase de caini ce nu naparlesc
Va enervati dimineata in momentul in care vreti sa va beti cafeaua si vedeti fire din blana patrupedului plutind prin ceasca? Incercati sa va resemnati gandindu-va ce accesoriu frumos este parul cainelui pe hainele voastre? Daca da, toate aceste lucruri ar putea fi evitate prin achizitionarea unui caine care nu lasa prea mult par sau aproape deloc. In continuarea articolului gasiti cateva sugestii pentru urmatorul vostru companion. Din pacate, multi sunt alergici la parul de caine, insa pentru acestia dintre voi avem o veste buna: exista anumite rase de caini care nu naparlesc sau naparlesc foarte putin, chiar neglijabil.
Cainii care nu naparlesc sunt considerati hipoalergenici. Acest lucru inseamna ca nu produc alergeni prin pielea moarta sau prin matreata. Faptul ca nu naparleste nu inseamna ca nu ii cade parul deloc. Fiecare caine pierde macar putin par, la fel ca oamenii. Singura diferenta este ca unii pierd mai mult par, iar altii doar foarte putin.
- De ce naparlesc cainii?
Este o realitate a vietii: cainii naparlesc. Daca cineva va spune ca exista caini care nu naparlesc, este foarte normal sa fiti sceptici. Toti cainii naparlesc, unii mai mult decat altii, in special primavara sau toamna. Multe rase, mai ales cele cu blana carliontata sau sarmoasa si cele cu blana lunga au tentinda sa naparleasca mai mult. Tocmai de aceea, aceste rase necesita o ingrijire minutioasa.
Naparlirea este un proces natural, cauzat de caderea parului mort de pe pielea cainelui, urmand a fi inlocuit de par nou. La unele rase, naparlirea este un eveniment sezonier, care se intampla o data sau de doua ori pe an. Parul cade primavara pentru a lasa cainele cu o haina mai usoara pe perioada calduroasa. Toamna, unii caini naparlesc pentru a face loc unui strat mai gros de blana, care le va prinde bine atunci cand vremea devine rece. Alte rase, precum dalmatienii, naparlesc in toata perioada anului.
- Rase de caini care nu naparlesc prea mult
Atata timp cat practic nu exista nici o rasa care sa nu naparleasa deloc, iubitorii de animale, in speranta de a-si usura sarcinile menajere doresc sa achizitioneze un catel care sa nu lase par. Cu toate acestea, retineti ca, desi nu le cade parul, majoritatea cainilor din aceasta categorie il pastreaza in blana, in cele din urma formandu-se cocoloase de par.
Iata cateva rase de cani pe care le puteti alege daca sunteti alergici sau pur si simplu nu vreti sa fiti nevoiti sa periati mocheta din casa constant.
Affenpischer
Apartine familiei raselor “de jucarie”. Este numit adesea “cainele maimuta”. El este alegerea perfecta pentru cei care isi doresc o rasa care nu naparleste.
Bichon Frise
De asemenea si el este o rasa “de jucarie”. Poseda o blanita groasa ondulata si nici un strat de puf dedesupt. De asemenea, are foarte putine probleme de sanatate.
Cairn Terrier
Este o rasa de Terrier de dimensiuni mici – medii. Sunt faimosi pentru putina nevoie de ingrijire si pentru ca sunt foarte buni cu copiii.
Terrier american fara par
Aceasta rasa este ideala pentru oamenii care sunt alergici la matreata si particule de piele moarta ale cainilor. Acestia sunt total lipsiti de par, cu exceptia sprancenelor si a mustatilor. Sunt de trei dimensiuni – miniatura, jucarie si standard.
Bichon Havanez
Multi caini care nu naparlesc pierd cel putin o cantitate mica de par, dar Havanezii nu naparlesc absolut deloc. Cei alergici pot detine un astfel de caine fara nici un fel de probleme.
Bichon Maltez
Acest caine mic si dragalas are nevoie de foarte multa ingrijire, cu toate acestea, nu pierde foarte mult par. Este o rasa de jucarie si e foarte fragil, ceea ce nu il face potrivit pentru orice mediu.
Chinese Crested (Chinezesc cu mot)
Sunt doua varietati ale acestei rase – Powderpuff si fara par. Ambii lasa foarte putin par. Au putine probleme de sanatate si un temperament exceptional. Il puteti integra foarte usor in familie.
Yorkshire Terrier
Acest caine apartine rasei de jucarie, si are o blana lunga care necesita multa ingrijire. Cu toate acestea pierde foarte putin par si este hipoalergenic.
Alte rase care nu naparlesc in exces sunt:
Coton de Tulear, Basenji, Lhasa Apso, Shit Tzu, Welsh Terrier, Brussels Griffon, Irish Water Spaniel, Puli, Shar-Pei Chinezesc, Schnauzer pitic sau Pudel.
Desi rasele mentionate nu lasa par aproape deloc, se poate intampla ca, in cazul unei sanatati precare blana cainelui sa aiba de suferit, urmand naparlirea. Cainii cu probleme de nutritie, cu infectii parazitologice, alergii sau boli cronice naparlesc mai mult decat in mod normal.
Cum reducem naparlirea?
Cu toate ca este aproape imposibil sa evitati caderea parului, puteti face foarte usor anumite lucruri care va vor ajuta cainele sa nu ii mai cada mult par.
Periati-va cainele in fiecare zi sau macar de cateva ori pe saptamana. Asigurati-va ca il periati de-a lungul corpului, pentru a inlatura parul mort care ar putea duce la formarea cocoloaselor.
Faceti-i baie cainelui de 2 ori pe luna. Baile ajuta la o mai buna circulatie a aerului pe scalp si va permite sa indepartati parul mort.
In cazul in care cainelui vostru nu ii este frica de aspirator, ati putea incerca sa il “aspirati” putin. Unor cainii chiar le place acest lucru.
Daca aveti un caine cu o blana mai lunga, luati in considerare tunsul periodic pentru a pastra blana neteda.
Puteti detine oricare din aceste rase de caini si va puteti bucura de compania lor, fara sa va faceti problema alergiilor sau a parului de pe mocheta si canapea.
Dr. Tomescu Andreea recomanda celor care locuiesc la apartament sa isi gaseasca un prieten necuvantator de talie mica si cu blana scurta, pe cand cei care locuiesc la casa, si unde spatiul din curte le permite, sa se orienteze spre un caine de talie mijlocie sau mare, acesta putand sa se bucure de libertate.
Dr. medic veterinar Tomescu Andreea recomandă a se urma întocmai toată schema de vaccinare deoarece ESTE MULT MAI INDICAT SA PREVENIM O BOALĂ PRIN VACCINARE, DECÂT SA O TRATĂM , UNEORI ŞI FĂRĂ REZULTAT.