Cum ne alegem un caţel ?

Decizia de a lua un câine trebuie sa fie a întregii familii. În scurt timp câinele va deveni parte integrantă a familiei şi va rămâne aşa mult timp.

Crăciunul nu este un moment prielnic pentru adopţie. În perioadele de sărbători suntem implicaţi în foarte multe activităţi şi nu vom acorda atenţie suficientă noului membru al familiei.

Vârsta optima pentru adopţie este de 8 săptămâni. În general mulţi crescători vând căţeii la vârste mai fragede (6 saptamani) dar aceştia încă nu au o imunitate suficientă împotriva principalelor boli infectocontagioase.

Alegerea rasei este un subiect foarte important. Niciodată nu alegeţi un caţel pentru imaginea sa extraordinară din reclamele sau filmele de la TV. Informaţi-vă atent asupra calităţilor rasei , temperamentului , bolilor ereditare , alte nevoi speciale.

Tipul locuinţei dvs este un factor foarte important în alegerea rasei. Într-un apartament mic sau o garsonieră un Dog german sau un Ciobanesc caucazian nu se vor simţi deloc confortabil , la fel cum un Peckignese nu este câinele ideal pentru o familie care are o curte foarte mare.

  • Cât timp pot acorda zilnic câinelui meu?
  • Câtă mişcare zilnică are nevoie?
  • Câtă experienţă am în creşterea şi educarea unui câine?
  • Ce îmi doresc, mascul sau femelă?
  • Vreau un câine cu păr lung sau scurt?
  • Vreau un câine cu pedigree (certificate de origine) sau un căţel oarecare?
  • Cum doresc sa îmi hrănesc câinele?
  • Ce facem cand plecăm în concediu (îl luăm cu noi sau îl ducem la o pensiune canină) ?

Când aveţi răspunsurile la aceste întrebări puteţi decide ce rasă doriţi apelând şi la sfatul medicilor veterinari sau la asociaţiile chinologice.

Daca v-aţi decis ce rasă doriţi alegerea vânzătorului trebuie sa fie făcută cu mare atenţie.

Există crescatori şi “crescatori”. A doua categorie se numeşte corect ÎNMULŢITORI DE CÂINI. Feriţi-vă de aceştia deoarece scopul lor este doar acela de a produce cantitate în detrimentul calitătii. Un preţ sensibil mai mic nu înseamnă o afacere foarte bună ci poate un “abonament continuu” la medicul veterinar pentru a trata afecţiuni care puteau fi evitate dacă vânzătorul era corect .

Anunţurile care va oferă mai mult de 3 rase sunt în general ale acestor înmulţitori. Încercaţi să evitaţi anunţurile de genul “procurăm câini din orice rasă canină şi îi livrăm la domiciliul dvs”.

Când cumpărăm un câine este vorba de o implicare sentimentală şi financiară pentru o perioadă lungă(10-15 ani). Faceţi un mic efort şi vizitaţi canisa, cereţi să vă fie prezentaţi părinţii, informaţi-vă asupra măsurilor de profilaxie, vaccinări, deparazitări, etc.

Respectând aceste etape cu siguranţă veţi fi mulţumiţi că alegerea a fost cea corectă.

Dr. medic veterinar Tomescu Andreea recomandă a se urma întocmai toată schema de vaccinare deoarece ESTE MULT MAI INDICAT SA PREVENIM O BOALĂ PRIN VACCINARE, DECÂT SA O TRATĂM , UNEORI ŞI FĂRĂ REZULTAT.

Dr. Tomescu Andreea