Deparazitarea animalelor

Deparazitarea animalelor de companie este extrem de importanta nu doar pentru sanatatea si confortul lor, dar si pentru sanatatea si confortul dumneavoastra. O mare parte dintre parazitozele animalelor de companie sunt zoonoze, adica pe întelesul general se transmit la om!

Sa luam de exemplu puricii, acestia nu produc doar un disconfort teribil când se hranesc, si ma refer la durerea acuta care e resimtita atunci când acestia penetreaza dermul, dar pot transmite o multitudine de boli, pot cauza reactii alergice locale grave, pot infesta omul cu larva (cisticercul) unuia dintre cei mai raspânditi viermi plati la câini si pisici, Dipylidium caninum. Infestatia cu Dipylidium caninum se produce prin ingestia accidentala a unuia sau mai multor purici infestati sau chiar prin saliva câinilor si pisicilor. De regula copiii de vârste mici sunt cei mai frecvent expusi dar se pot infecta si adultii; daca un purice dupa ce sare ajunge accidental în mâncarea dumneavoastra, aveti siguranta ca îl veti observa?

Deparazitarile sunt de doua tipuri: externe pentru parazitii de la nivelul dermului (purici, capuse, paduchi, etc.) si interne pentru parazitii ce se afla în interiorul organismului (în apartul digestiv, circulator si în alte organe: ficat, pulmoni etc.).

Pentru o eficienta mai mare si pentru a preveni infestatiile masive se recomanda efectuarea deparazitarilor la intervale periodice în functie de tipul deparazitarii si în functie de produsul utilizat.

Este esential sa consultati un medic veterinar înainte de a efectua prima deparazitare a prietenului dumneavoastra necuvântator si la fel, periodic, este bine sa reevaluati metodele de deparazitare si produsele folosite, tot cu ajutorul medicului veterinar, deoarece pe parcursul vietii animalului pot aparea schimbari care afecteaza eficienta deparazitarilor sau chiar pot aparea modificari de toleranta individuala la produsele utilizate.

Pentru un tratament antiparazitar eficient si corect, adresati-va unui medic veterinar în cadrul unui cabinet veterinar, unei clinici veterinare sau unui spital veterinar, nu vânzatorului sau vânzatoarei din pet-shop sau farmacie veterinara, care frecvent nu sunt de specialitate sau nu au o pregatire completa, si luati în considerare ca exista diferente între specii si rase în ce priveste toleranta la anumite substante si va puteti omorî dintr-o astfel de greseala prietenul necuvântator.
Din nefericire în cazuistica ne confruntam prea des cu astfel de probleme si nu toti pacientii pot fi salvati.

Dr. Tomescu Andreea si echipa cabinetului veterinar FIRSTVET recomanda a nu se neglija deparazitarea periodic deoarece aceasta il poate scapa de multe boli si in anumite cazuri ii poate salva viata animalutului.

Dr. Tomescu Andreea