Microcip

Microcipul este un dispozitiv electronic înglobat într-o capsula de sticla biocompatibila si este format din: microcipul din silicon, condenstatorul pentru frecventa si antena de cupru. Implantarea la animalele de companie se efectueaza sub piele cu ajutorul unui ac si a unei seringi speciale si este facuta doar de catre medicul veterinar autorizat.

Emisia acestui dispozitiv, la scanare, se transpune într-un sir de cifre unic care serveste identificarii individuale într-o baza de date nationala. În cazul cateilor aceasta baza de date se numeste Registrul de Evidenta al Câinilor cu Stapân, prescurtat RECS.

La noi în tara microciparea cateilor este obligatorie prin lege, iar nerespectarea legii este penalizata prin amenda. Îndepartarea implantului se poate face doar cu acord scris din partea autoritatilor, altfel constituie infractiune.

Fara exceptie, microciparea animalelor de companie câini, pisici si dihori, se face obligatoriu la o data anterioara administrarii vaccinului antirabic.

Marcarea animalelor este o practica veche, scopul este cel al identificarii individului si atestarea faptului ca animalul este proprietatea cuiva. Microciparea este o tehnica mult mai buna fata de cele anterioare care supuneau animalele la dureri mari si de durata, disconfort si aspect inestetic.

Microciparea este si o masura de siguranta a faptului ca în cazul pierderii sansele de a va regasi catelul sunt foarte mari. Orice cabinet, clinica sau spital veterinar poate face identificarea catelului si a proprietarului acestuia. La SAVEVET, prin contributia oamenilor cu suflet mare care au gasit catei rataciti, am reusit de fiecare data sa readucem prietenul necuvântator, identificat cu microcip si înregistrat în RECS, înapoi în mijlocul familiei de care s-a pierdut

Dr Tomescu Andreea si echipa cabinetului veterinar FIRSTVET considera necesara si foarte utila microciparea animalutului deoarece acest dispozitiv il poate salva.

Dr. Tomescu Andreea