Sterilizarea la pisica

 Semne ca pisica-femela a intrat în calduri: pisica începe sa miaune lung, mai ales noaptea, pentru a atrage parteneri. Zgomotul poate fi deranjant pentru dvs. sau pentru vecini, dar depinde de fiecare pisica în parte cum se manifesta. Daca pisica este obisnuita sa iasa afara, s-ar putea sa se deplaseze departe de casa si sa nu mai vina o perioada sau sa se piarda. Pisica-mascul în calduri, care sta doar în casa, va urina pe obiectele din jur, încercând sa scape din casa pentru a cauta o femela. Daca scapa risca sa se bata cu altii masculi în cautarea unei femele.

Daca nu sunteti convins de beneficiile sterilizarii gânditi-va ca nu veti putea îngriji o perioada îndelungata de timp între 4 si 10 pui de pisica anual. Acestia vor ajunge pe strada, în locurile cu gunoaie si nu vor avea o viata prea buna: se vor îmbolnavi, vor fi otraviti, omorâti. Însa puteti juca un rol important în controlarea suprapopularii cu pisici si câstigarea dreptului pentru fiecare pisica de a avea un stapân.

Operatia de sterilizare consta în îndepartarea testiculelor (castrare) la masculi sau a ovarelor si uterului (sterilizare) la femele. Dupa operatie pisica îsi revine foarte repede, chiar a doua zi. Medicul veterinar va va sfatui sa nu lasati pisica sa sara, sa doarma pe un loc jos astfel încât sa nu trebuiasca sa sara daca vrea sa manânce sau sa mearga la litiera, sa îsi muste, zgârie locul operatiei.

Nu exista o vârsta minima fixa la care pisica trebuie castrata, însa cel mai bine este sa vizitati medicul. Acesta va va spune daca pisica a ajuns la maturitate sexuala si daca poate fi castrata. Este un mit faptul ca pisica ar trebui sa aiba prima perioada de calduri înainte de a fi sterilizata. O pisica sterilizata înainte de vârsta de un an are un risc mai mic de a avea cancer mamar decât o pisica nesterilizata sau sterilizata la o vârsta mai înaintata, un risc mai mic de infectie urinara, cancer uterin sau ovarian (deoarece aceste organe sunt îndepartate). În cazul în care nu este sterilizata pisica va intra din ce în ce mai des în calduri (o data la trei saptamâni, opt luni pe an), acest lucru nefiind benefic pentru sanatatea ei.

Avantajele sterilizarii pentru pisica-mascul. Sterilizarea motanilor reduce impulsurile agresive, instinctul de cutreierat si, deci, riscul de a se bate si a fi ranit de alte pisici. Totodata, va deveni mai afectuos, nu va mai mirosi urât si nu va mai prezenta risc de cancer.

Pisica-mascul necastrata este purtatoare a virusului imunodeficientei feline (VIF), care poate fi transmis femelei prin muscatura sau altor masculi atunci când se lupta.

Exista mitul ca dupa sterilizare pisica se va îngrasa. Sterilizarea nu afecteaza în mod direct greutatea pisicii, ci duce la modificari în metabolism, ceea ce duce la scaderea nivelului de activitate odata cu maturizarea si lipsa miscarii pentru cautarea unui partener. Însa depinde de conditia fizica a pisicii daca acest lucru se va întâmpla. Daca doriti sa va asigurati ca pisica nu se îngrasa, puteti sa utilizati o dieta speciala pentru pisicile sterilizate. Exista hrana uscata sau umeda special creata pentru pisicile sterilizate.

Singurul dezavantaj al sterilizarii este faptul ca este un proces ireversibil.

La cabinetul veterinar FIRSTVET au fost sterilizare sute de pisicute fara a intampina probleme, avand astfel o viata mai usoara.

Dr. Tomescu Andreea