Câine sociabil


Faptul că patrupezii noştri preferaţi sunt o specie extrem de sociabilă, nu mai este o noutate pentru nimeni. Problema cu această informaţie este că ne poate induce în eroare şi anume să avem pretenţia ca fiecare câine să se înţeleagă perfect cu alţi câini, fie că este în parcul de joacă, pe stradă, în curtea sa, etc. Totodată ne face să judecăm într-un mod negativ câinii care latră sau mârâie la alţi câinii, comportamente care de altfel sunt total normale şi fireşti în repertoriul acestei specii iar pe aceia care sar pe alţi câini, le invadează spaţiul personal şi se comportă ca nişte clovni îi vedem ca fiind perfect normali şi simpatici.

Când vine vorba de cât de sociabil este un câine este bine să ţinem cont de câteva variabile. Vârsta căţelului şi componenta genetică joacă un rol important. În mod normal puii sunt mult mai sociabili decât adulţii sau seniorii. Când vine vorba de aspectul genetic sunt câini care pur şi simplu nu sunt interesaţi să interacţioneze cu alţi indivizi din aceeaşi specie şi oricât s-ar dresa tot nu ar ajunge la stadiul de prieten cu alţi câini. Un alt aspect important de luat în calcul sunt şi experienţele avute cu alţi câini, dacă majoritatea au fost plăcute sau negative. Un câine care de mic a avut parte de experienţe negative în preajma altor câini, va încerca să-i evite pe cât posibil iar dacă este forţat să stea lângă alţii s-ar putea să devină chiar agresiv cu aceştia.

Pentru a înţelege mai bine sociabilitatea la câini inchipuiți-vă următoarele 4 categorii:

Câine sociabil: se referă la acei câini care se înţeleg bine cu aproape toţi câinii pe care îi întâlnesc şi chiar caută să interacţioneze cu alţi câini. De obicei marea majoritate a puilor intră în această categorie, iar pe măsură ce aceştia se maturizează trec în următoarea categorie. Sunt rari câinii adulţi care intră în această categorie. Însă din păcate, noi ca oameni ne aşteptăm ca toţi blănoşii să fie aşa chiar dacă nu este tocmai o trăsătură normală şi naturală. Până la urmă nici noi nu suntem cei mai buni prieteni cu toţi oamenii.

caini sociabili2

Câine tolerant: este următoarea categorie de sociabilitate şi se referă la câinii care în general se înţeleg bine cu mulţi câini. Pot să fie jucăuşi sau neutri cu alţi câini şi au o capacitate de comunicare foarte bună. Câinii din această categorie sunt de obicei uşor de plimbat în lesă în jurul altor câini. Aceştia nu au nevoie de foarte multe îndrumări din partea oamenilor pentru a îşi regla comportamentul. Mulţi câini ajung în această categorie la maturitate.

caini socialbili

Câine selectiv: este o altă categorie în care ajung mulţi câini la maturitate. Această categorie este mai puţin sociabilă decât cea anterioară de câine tolerant şi mult mai puţin sociabilă decât prima categorie, câine sociabil. Câinii din această categorie, au în general un grup, mai mic sau mai mare, bine definit de prieteni cu care se joacă şi se înţeleg foarte bine. Se pot certa cu alţi indivizi însă se împacă destul de uşor. Îşi pot face o părere la prima vedere despre un alt blănos iar în general mersul în lesă în preaja altor câini are nevoie de mai mult dresaj pentru a ajunge la un nivel decent.

caini in apa

Iar din ultima categorie, câine agresiv: aşa cum îi spune şi numele, fac parte cei mai puţini sociabili căţei. Aceştia au de obicei unul sau doi câini pe care îi tolerează sau este destul de comun să nu aibă nici unul. Stau mai prost cu comunicarea şi când sunt în lesă tind să devină foarte uşor agresivi faţă de alţii. Aceştia au nevoie de cel mai mult ajutor şi răbdare din partea oamenilor pentru a ajunge să tolereze cu brio sau să intractțoneze într-un mod pozitiv cu alţi câini.

caini agresivi

Este bine de reţinut că sociabilitatea nu este o trăsătură fixă. Câinii pot trece dintr-o categorie în alta o dată cu trecerea timpului, în funcţie de experienţele şi cu ajutor din partea noastră. Un proces de socializare sănătos nu înseamnă doar expunerea câinelui, fie că este pui sau adult la alţi câini. Aceasta înseamnă să ne asigurăm că experienţa prietenului nostru alături de alţi conspecifici este una cât mai plăcută şi plină de experienţe pozitive.

Nu uitaţi că este datoria noastră, ca deţinători responsabili să ne asigurăm că ne pregătim câinii cât mai bine pentru societatea în care trăim.

Atât pentru azi, vă aşteptăm pe pagina radiocluj.ro la rubrica Animal de companie să ne scrieţi despre căţelul vostru şi în ce categorie de sociabilitate se situează. Până data viitoare eu vă doresc momente cât mai fericite alături de animalele de companie.