Vaccinarea la câini


Schema recomandată de producatorii de vaccinuri, urmată medicii cabinetului SAVEVET si de majoritatea medicilor veterinari din România este urmatoarea:

la 6 (8) săptămâni se face vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei
la 8 (10) săptămâni se repeta primul vaccin, adică se face înca o dată un vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei
la 10 (12) săptămâni se face vaccinul polivalent, DHPPiL
la 12 (14) săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent şi se imunizează pentru rabie.
Prescurtarile vaccinurilor sunt urmatoarele:

D = distemper
H = hepatita infectioasa
P = parvoviroza
Pi = parainfluenza canina
L = leptospiroza
R = rabie
Combinaţiile dintr-un flacon de vaccin diferă de la un producator la altul. Imunizarea se repetă anual, vaccinul folosit fiind DHPPiL-R. Unii producatori susţin că imunitatea în cazul vaccinului antirabic se menţine pâna la trei ani, însă acest vaccin este obligatoriu anual prin lege.

Pe lângă aceste vaccinuri folosite în mod frecvent, mai există vaccinuri împotriva coronavirozei (C), a microsporiei (M), a tusei de canisă (KC), iar mai recent se propune un vaccin împotriva babesiozei.

Schemele de vaccinare pentru puii de caţel pot varia de la o ţară la alta, în funcţie de bolile ce evolueză mai frecvent în acea ţară. Totuşi, variaţiile sunt mici. În România cele două boli ce au o evoluţie epidemică pentru care se vaccinează animalele în mod curent sunt parvoviroza şi jigodia (boala Carré, distemper).

Medic veterinar Tomescu Andreea recomandă a se urma pas cu pas toata schema de vaccinare conform datelor stabilite deoarece ESTE MULT MAI INDICAT SA PREVENIM O BOALĂ PRIN VACCINARE, DECÂT SĂ O TRATĂM , UNEORI ŞI FĂRĂ REZULTAT.