Tumora veneriană


Cancerul ca fenomen biologic este situat între principalele entităţi morbide, cu evoluţie gravă şi cu o incidenţă din ce în ce mai mare în practica clinică. Creşterea incidenţei TVT este determinată de expunerea la factori de risc interni (dereglări hormonale, slabirea sistemului imunologic , mutaţii genetice) şi externi (virusuri, expunere la radiaţii, poluare, inhalări sau ingerari de substanţe toxice), precum şi schimbării modului de viaţa al animalelor de companie.
Tumora veneriană transmisibilă sau sarcomul Sticker este o tumoră veneriană contagioasă, transmisă pe cale sexuala şi în mod natural afectează doar populaţiile de câini. Este considerată o tumora malignă, ce poate avea un comportment biologic de tumoră benignă.
Incidenţa

Tumora apare în mod obişnuit la câinii maturi sexual cu varsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, datorită modului de transmitere, însă nu există o predispoziţie de rasă, putând fi afectaţi atât metişii cât şi cei din rase cunoscute.

Vârsta medie a câinilor cu TVT este de 4-5 ani şi în general tind a fi reprezentaţi de cei de talie medie spre mare, cu o greutate corporala spre 18- 20 de kg şi chiar peste.
Ambele sexe sunt predispuse la leziuni genitale, datorită activitaţii asociate cu monta. În afara contactului genital, tumora poate fi transmisă şi prin diferitele moduri ale comportamentului social, precum lins şi mirosit, ceea ce explica apariţia tumorii în zonele extragenitale: la nivelul cavităţii orale şi cavităţii nazale.
Tumora veneriană poate fi transplantată şi la coioţi, şacali, lupi sau vulpi.

Simptome
Tumora veneriană afectează cu predilecţie zona genitală externă însă sunt afectate şi alte regiuni corporale extragenitale. În cazul apariţiei formaţiunii tumorale la nivelul regiunii genitale se pot decela semne clinice precum:
– inflamarea zonei
-lins excesiv al zonei genitale
-miros respingător la nivel local
-pierderi de sânge variabile cantitativ
Pierderile de sânge pot fi iniţial confundate cu perioada de calduri în cazul prezentei tumori la nivelul aparatului genital femel, uretrite, cistite sau prostatite. Tumora se poate prezenta ca formaţiune unică sau multiplă, de aspect conopidiform, papiliform sau multilobulat ce poate proemina la nivelul labiilor vulvare, la nivelul rectumului, zona prepuţiala sau bazei penisului. Formatiunea tumorală poate fi de culoare roşie palidă spre roşu intens, cu vascularizaţie excesivă.
Tumora veneriană transmisibilă apare ca o formaţiune de consistenţă fermă dar friabilă, putând fi ca dimensiune, de la câţiva milimetri până la 10- 15 cm.
Alte semne care însă sunt mai puţin comune, sunt reprezentate de: slăbire, ulcere ale zonei perineale, anorexia (pierderea poftei de mâncare), constipaţie, refuzul montei şi pierderea în greutate a pacientului.

 

Tratament
In terapia TVT se poate apela la o variată de metode terapeutice utilizate fie ca tratament unic, fie se pot asocia între ele, după diferite protocoale de tratament:
– Radioterapie
– Îndepărtarea chirurgicală
– Chimioterapie
– Alte metode terapeutice :

– crioterapia
– cauterizare chimică
– imunoterapia