Cum ne alegem un catel ?


Decizia de a lua un caine trebuie sa fie a intregii familii. In scurt timp cainele va deveni parte integranta a familiei si va ramane asa mult timp.

Craciunul nu este un moment prielnic pentru adoptie.In perioadele de sarbatori suntem implicati in foarte multe activitati si nu vom acorda atentie suficienta noului membru al familiei.

Varsta optima pentru adoptie este de 8 saptamani. In general multi crescatori vand cateii la varste mai fragede( 6 saptamani) dar acestia inca nu au o imunitate suficienta impotriva principalelor boli infectocontagioase.

Alegerea rasei este un subiect foarte important. Niciodata nu alegeti un catel pentru imaginea sa extraordinara din reclamele sau filmele de la TV. Informati-va atent asupra calitatilor rasei , temperamentului , bolilor ereditare , alte nevoi speciale.

Tipul locuintei dvs este un factor foarte important in alegerea rasei. Intr-un apartament mic sau o garsoniera un Dog german sau un Ciobanesc caucazian nu se vor simti deloc confortabil , la fel cum un Peckignese nu este cainele ideal penrtu o familie care are o curte foarte mare.

Inainte de a decide ce rasa alegeti incercati sa va  raspundeti la cateva intrebari:

  • Cat timp pot acorda zilnic cainelui meu?
  • Cata miscare zilnica are nevoie?
  • Cata experienta am in cresterea si educarea unui caine?
  • Ce imi doresc, mascul sau femela?
  • Vreau un caine cu par lung sau scurt?
  • Vreau un caine cu pedigree (certificate de origine) sau un catel oarecare?
  • Cum doresc sa imi hranesc cainele?
  • Ce facem cand plecam in concediu (il luam cu noi sau il ducem la o pensiune canina) ?

Cand aveti raspunsurile la aceste intrebari puteti decide ce rasa doriti apeland si la sfatul medicilor veterinari sau la asociatiile chinologice.

Daca v-ati decis ce rasa doriti alegerea vanzatorului trebuie sa fie facuta cu mare atentie.

Exista crescatori si “crescatori”. A doua categorie se numeste corect INMULTITORI DE CAINI. Feriti-va de acestia deoarece scopul lor este doar acela de a produce cantitate in detrimental calitatii. Un pret sensibil mai mic nu inseamna o afacere foarte buna ci poate un “abonament continuu” la medicul veterinar pentru a trata afectiuni care puteau fi evitate daca vanzatorul era corect .

Anunturile care va ofera mai mult de 3 rase sunt in general ale acestor inmultitori. Incercati sa evitati anunturile de genul “procuram caini din  orice rasa canina si ii livram la domiciliul dvs”.

Cand cumparam un caine este vorba de o implicare sentimentala si financiara pentru o perioada lunga(10-15 ani). Faceti un mic efort si vizitati canisa, cereti sa va fie prezentati parintii, informati-va asupra masurilor de profilaxie vaccinari, deparazitari, etc.

Respectand aceste etape  cu siguranta veti fi multumiti ca alegerea a fost cea corecta.