Vaccinarea la caini


Schema recomandata de producatorii de vaccinuri, urmata medicii cabinetului SAVEVET si de majoritatea medicilor veterinari din România este urmatoarea:

la 6 (8) saptamâni se face vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei si a jigodiei
la 8 (10) saptamâni se repeta primul vaccin, adica se face înca o data un vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei si a jigodiei
la 10 (12) saptamâni se face vaccinul polivalent, DHPPiL
la 12 (14) saptamâni se face rapel la vaccinul polivalent si se imunizeaza pentru rabie.
Prescurtarile vaccinurilor sunt urmatoarele:

D = distemper
H = hepatita infectioasa
P = parvoviroza
Pi = parainfluenza canina
L = leptospiroza
R = rabie
Combinatiile dintr-un flacon de vaccin difera de la un producator la altul. Imunizarea se repeta anual, vaccinul folosit fiind DHPPiL-R. Unii producatori sustin ca imunitatea în cazul vaccinului antirabic se mentine pâna la trei ani, însa acest vaccin este obligatoriu anual prin lege.

Pe lânga aceste vaccinuri folosite în mod frecvent, mai exista vaccinuri împotriva coronavirozei (C), a microsporiei (M), a tusei de canisa (KC), iar mai recent se propune un vaccin împotriva babesiozei.

Schemele de vaccinare pentru puii de catel pot varia de la o tara la alta, în functie de bolile ce evolueza mai frecvent în acea tara. Totusi, variatiile sunt mici. În România cele doua boli ce au o evolutie epidemica pentru care se vaccineaza animalele în mod curent sunt parvoviroza si jigodia (boala Carré, distemper).

Medic veterinar Tomescu Andreea recomanda a se urma pas cu pas toata schema de vaccinare conform datelor stabilite deoarece ESTE MULT MAI INDICAT SA PREVENIM O BOALA PRIN VACCINARE, DECAT SA O TRATAM , UNEORI SI FARA REZULTAT.